Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Καλες γιορτές! Καλά Χριστούγεννα!


Η Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία της δύναμής της εύχονται σε όλους τους συνάδελφους και τις οικογένειές τους, οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν κάθε καλό στα σπίτια σας.
Αγάπη, γαλήνη, οικογενειακή ευτυχία, αυτό θέλουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της προσμονής για τον καινούργιο χρόνο. Μην απογοητεύεστε, μην σκύβετε το κεφάλι. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα.
Χρόνια Πολλά

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία του Προέδρου της ΠΟΣΣ Χρήστου Τουμπανάκη στο Έκτακτο Συνέδριο της 29ης/11/2011 στην Αθήνα

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, χαιρετίζω και καλωσορίζω όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους στο Έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.
Συνάδελφοι, ένας χρόνος πέρασε από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης της Ομοσπονδίας και το πολιτικό – οικονομικό – συνδικαλιστικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί ήταν σε τροχιά κατάρρευσης, αβεβαιότητος και αναξιοπιστίας. Ένας σαρωτικός αρμαγεδώνας οικονομικών – κοινωνικών – συνταξιοδοτικών – μισθολογικών και εργασιακών κεκτημένων εξαφάνισε ότι είχε απομείνει και δυστυχώς συνεχίζεται με άγνωστο το πότε θα σταματήσει. Στη νέα Διοίκηση έλαχε ο κλήρος που της επιφύλαξε η τραγική οικονομική – δημοσιονομική κατάσταση – κρίση χρέους της χώρας μας, να διαχειριστεί τα πλέον σοβαρά και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θέματα και προβλήματα του κλάδου μας.
Ουδέποτε στη συνδικαλιστική ιστορία η Ομοσπονδία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι καταπάτησης κεκτημένων δικαιωμάτων και βάρβαρων οικονομικών μέτρων.
Αλήθεια, ποιος το περίμενε να καταντήσουμε να ζούμε σε ένα βάρβαρο πολιτισμό εκτεταμένου κυνισμού που λογαριάζει τους συνταξιούχους για «δαπάνη» προς σταδιακή «κατάργηση». Οι ηλικιωμένοι δεν αποτελούν πια την προσωποποίηση της σοφίας, τη φωτισμένη κατάληξη μιας πλούσιας σε εμπειρία ζωής, αλλά βάρος. Κι όμως, για τον Λυκούργο η αδιαφορία προς τους ηλικιωμένους και τους γονείς θεωρείτο κάτι σαν εσχάτη προδοσία. Για τον Πλάτωνα η άσχημη συμπεριφορά προς τους γονείς ή τους παππούδες θα έπρεπε να τιμωρείται με ισόβια εξορία από την πολιτεία.
Οι άφρονες κυβερνητικές πολιτικές είχαν ως κατάληξη να οδηγήσουν την χώρα στην πιο εξευτελιστική χρεοκοπία και οικονομική υποδούλωση. Στην παραίτηση από την εθνική κυριαρχία, περιουσία και αξιοπρέπεια. Σε 3 ½ χιλιάδες χρόνια ιστορικής παρουσίας, το ελληνικό όνομα δεν γνώρισε τέτοιον διεθνή εξευτελισμό.
Συνάδελφοι, μέσα σε αυτό το δραματικό περιβάλλον που ανέφερα, καλείται η νέα Διοίκηση της ΠΟΣΣ να αμυνθεί και να αντιπαλέψει τον ανηλεή βομβαρδισμό από την κυβέρνηση και την τρόικα. Με τι μέσα; Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε. Και δεν μας έφταναν οι καταργήσεις δώρων - επιδομάτων, εισφορές Λάφκα κλπ, είχαμε και τον ΟΣΕ να καταργεί τους διαχειριστές υπολόγους και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη συνέχεια να μας επιβάλλει να πληρώνουμε το αντίτιμο του εισιτηρίου στα τρένα σε ποσοστό τελικά του 20%. Οι μαραθώνιοι αγώνες μας είναι πλέον γνωστοί σε όλους σας. Τελευταία, με τα νέα μέτρα περικοπής συντάξεων, φοροαπαλλαγών και επιβολής χαρατσιών, μας έδωσαν τη χαριστική βολή.
Συνάδελφοι, η νέα Διοίκηση προσπάθησε όσο μπορούσε τα εξής: α) να αναθεμελιώσει και επανασυγκροτήσει την ΠΟΣΣ, β) να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος και την αξιοπιστία της, γ) να αναδιοργανώσει την εσωτερική της οργάνωση και λειτουργία, δ) να συμμαζέψει και νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, ε) να την απαλλάξει από τις χρόνιες παθογένειες, τις παλιές αντιλήψεις και νοοτροπίες, στ) να κινηθεί σε βασικούς άξονες με τις πάγιες αρχές και αξίες ενός σύγχρονου μάνατζμεντ. Δηλαδή, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όραμα, στόχοι, δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια, συλλογική προσφορά με τομείς ευθύνης, δικαιοσύνη και εντιμότητα, καθώς και πιστή τήρηση των διατάξεων του καταστατικού.
Η νέα οικονομική φιλοσοφία και το μοντέλο διοίκησης να είναι απαλλαγμένη από τα νοσηρά στοιχεία της ιδιοτελούς σκοπιμότητας και να είναι προσανατολισμένη και προσαρμοσμένη στην κατεύθυνση του νέου τρόπου διοίκησης με τεχνοκρατικά στοιχεία και πολιτικές.
Το ζητούμενο είναι να είμαστε πρώτα ωφέλιμοι και χρήσιμοι στα μέλη μας και μετά ευχάριστοι και αρεστοί. Αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο δόγμα της εκάστοτε Διοίκησης της ΠΟΣΣ και των Σωματείων της. Στο ερώτημα, πότε η Διοίκηση της είναι επιτυχής; Η απάντηση είναι όταν έχει επιτύχει όλους τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε και αναφέρονται στο καταστατικό της.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, η νέα Διοίκηση πιστή στην εφαρμογή της απόφασης του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της στη Θεσσαλονίκη πέρσι, για την τροποποίηση του καταστατικού, ετοίμασε, μετά από πολλές διαβουλεύσεις στα όργανα της ΠΟΣΣ και στα Σωματεία της, το νέο σχέδιο καταστατικού που έχετε πάρει, προκειμένου να συζητηθεί – τροποποιηθεί όπου χρειαστεί και εγκριθεί οριστικά το τελικό κείμενο από το Συνέδριο αυτό για τις παραπέρα νόμιμες διαδικασίες. Θεωρώ ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο, σύγχρονο και λειτουργικό που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και δεν θα χρειαστεί πάλι να αλλάξει για αρκετά χρόνια.
Συνάδελφοι, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου της νέας Διοίκησης σε συνδυασμό με τα όσα ανωτέρω αναφέρθηκαν, θεωρώ ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Συγκεκριμένα μπορώ να αναφέρω συνοπτικά τα πλέον αξιόλογα:
Τα γραφεία της ΠΟΣΣ λειτούργησαν και ήταν καθημερινά ανοιχτά τις εργάσιμες ημέρες για αρκετές ώρες για να ενημερώνουν και εξυπηρετούν τους συναδέλφους.
Χρηστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών με εξορθολογισμό των δαπανών.
Αλλαγή εφημερίδας Ο ΤΥΠΟΣ με θετικά σχόλια και επαίνους.
Νέος σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας και ενημέρωσης
( ΙΝΤΕΡΝΕΤ – ιστοσελίδα email για έγκαιρη ενημέρωση).
Αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Ομοσπονδίας.
Διαρκείς παρεμβάσεις για τα γνωστά επίμαχα θέματα του κλάδου μας στους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου.
Τροποποίηση καταστατικού.
Εσωτερική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση λειτουργίας.
Επίλυση χρόνιων εσωτερικών προβλημάτων που ταλάνιζαν τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας.
Τελειώνοντας, εύχομαι οι εργασίες του Εκτάκτου Συνεδρίου να διεξαχθούν σε ένα κλίμα πολιτισμένο, χωρίς εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις. Καλή επιτυχία στις εργασίες. Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους της περιφέρειας που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.
Κηρρύσω την έναρξη των εργασιών του εκτάκτου Συνεδρίου.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΝΤΡΟΠΗ!

Τελειώνοντας η μεγάλη εβδομάδα που μας επέβαλε η κυβέρνηση για το έτος 2011, μπαίνουμε σε λίγες ημέρες με τη αλλαγή του χρόνου σε νέα μακρά και πιο δύσκολη χρονιά νηστείας και νέα δυσβάστακτα οικονομικά πάθη.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τι εύκολα λόγια και μεγάλα για να αρπάξουν την ψήφο μας, που μέσα σε λίγους μήνες από το «λεφτά υπάρχουν» να φτάνουμε στο «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και όλα αυτά από επίσημα πρωθυπουργικά χείλη. Ακούγαμε ότι θα τα αλλάξουν όλα, αλλά δεν μας έλεγαν τι εννοούσαν. Ότι θα μας αλλάξουν τον αδόξαστο μάλλον ήθελαν να πουν και το έκαναν διότι ήταν αποφασισμένοι να το κάνουν.
Τι προκλητικότητα από τους οικονομικούς υπουργούς να μας βάζουν το ένα χαράτσι ανά 15 ημέρες για να σώσουν λένε την Ελλάδα! Που αυτοί την κατέστρεψαν και την ώρα που έλεγαν αυτά να παραγγέλνουν λιμουζινάρες 700.000 ευρώ για να μετακινούνται! Πραγματικά τι προδοσία και τι κοροϊδία στον δύστυχο μικροσυνταξιούχο που του κόβουν από την σύνταξη των 600 ευρώ για να φτιάχνουν πολυτελή πολιτικά γραφεία και τόσα άλλα.
Μα κύριοι που θέλετε να μας κυβερνάτε δεν υπάρχει τσίπα να ισχυρίζεστε ότι μαζί τα φάγαμε, δεν υπάρχει ντροπή να βρίζετε τις ένοπλες δυνάμεις που και αυτά είναι παιδιά του ελληνικού λαού, ταγμένα να φυλάνε τις Θερμοπύλες του έθνους μας και να τους χαρακτηρίζετε αντιπαραγωγικούς; Δεν μας λέτε εσείς τι παράγετε; Διότι εμείς το είδαμε και το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας από τη μεγάλη ανικανότητά σας, μας βουλιάξατε στο χρέος που ο Θεός ξέρει πότε θα δούμε άσπρη μέρα.
Κατορθώσατε να εξαφανίσετε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες τα όνειρα και το χαμόγελο. Μας γεμίσατε ντροπή και απογοήτευση όταν ακούμε να μας χαρακτηρίζουν οι Τροϊκανοί, ότι οι Έλληνες είναι τρελοί και άλλα προσβλητικά λόγια. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς; ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ και μόνο ΝΤΡΟΠΗ. Αυτή είναι η μεταχείριση των «περήφανων γηρατειών» όπως μας αποκαλούσατε; Πήραμε μια σύνταξη από τα δικά μας λεφτά και κοντεύετε να μας την πάρετε πίσω…
Καθηλώσατε τις συντάξεις στα επίπεδα του 2008 και μέχρι σήμερα έχουν χάσει 20% έως 30%. Και σαν να μην φτάνουν αυτά, οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, ΔΕΗ, νερό, φάρμακα, πετρέλαιο, βενζίνη κλπ. Σχεδιάζουν και άλλα μέτρα για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Νέος κεφαλικός φόρος στα ήδη φορολογημένα πενιχρά εισοδήματά μας. Νέοι φόροι στα σπίτια μας. Προβλέπονται μεγαλύτερες περικοπές στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη, καθημερινές αυξήσεις στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Με τις εισηγήσεις των Τροϊκανών, που μας βγάζουν ένοχους γιατί θέλουμε αξιοπρεπείς συντάξεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ενώ γνωρίζουν ότι οι συντάξεις και οι μισθοί των ελλήνων είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη. Με λίγα λόγια μας έχουν καταντήσει να μας δίνουν χαρτζιλίκι. Δεν πάει άλλο! Δεν έχουμε τίποτα και άλλο να δώσουμε, μας τα πήρατε όλα. Ένα παντελόνι μας έμεινε και αυτό παλιό, τριμμένο.
Το θηρίο που βρυχάται είναι επικίνδυνο και εκδικητικό όταν θα έρθει η ώρα να επιτεθεί σε αυτούς που τόσο αχάριστα το βασανίζουν

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Φωτογραφία από το Εκτακτο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών που πργαμτοποιήθηκε στην Αθήνα...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο POLIS, Βεραντζέρου & Πατησίων Αθηνών, στις 29 Νοεμβρίου του 2011 το Έκτακτο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, όπως αυτό είχε αποφασισθεί από το 12ο Τακτικό Συνέδριο, με κυρίαρχο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας και δύο ακόμη θέματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη β) Διαγραφή Σωματείου μέλους της ΠΟΣΣΕ «Αγία Παρασκευή» και γ) εκλογή αντιπροσώπων για την ΑΓΣΣΕ.
Στο συνέδριο πήραν μέρος σύνεδροι που είχαν εκλεγεί από τις εκλογές των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας. Χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα του Συνεδρίου όπως εκφράστηκε από τους ομιλητές που έλαβαν τον λόγο ήταν η πολύμηνη εκπόνηση σχεδίων καταστατικού μέσα από διαδικασίες διαφανείς, δημοκρατικές με προτάσεις που πέρασαν, από ειδικές επιτροπές που εκπροσωπούσαν και είχαν ορισθεί από κάθε Σωματείο μέλος της Ομοσπονδίας, αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων μελών, του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΟΣΣΕ και την τελική ομόφωνη έγκριση του ανωτέρου οργάνου του Εκτάκτου συνεδρίου της 25ης του μηνός Νοεμβρίου 2011, όπου στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο για την νομική του έγκριση σύμφωνα με τον Νόμο του κράτους.
Για το δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης σύμφωνα με την πρόταση του 25μελούς ΔΣ για διαγραφή του Σωματείου μέλους «Αγία Παρασκευή» όπου σύμφωνα με το καταστατικό άρθρο 4 & 5 περί μη εφαρμογής των καταστατικών υποχρεώσεων προς την Ομοσπονδία και την μη συμμόρφωση των στις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων (Εκτελεστικής Επιτροπής και 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου), το Συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την διαγραφή του.
Για το τρίτο θέμα σχετικά με τους αντιπροσώπους στην ΑΓΣΣΕ, εξελέγησαν 19 αντιπρόσωποι από τα Σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το καταστατικό της ΑΓΣΣΕ.
Μετά την ολοκλήρωση και του 3ου θέματος, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Πολυμέρου Ιωάννης, ευχαρίστησε όλους για την υπομονή και την δημοκρατική διαδικασία που όλοι οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν, ανακοινώνοντας το τέλος των εργασιών του Έκτακτου Συνεδρίου που διεξήχθη από την 9η π.μ. μέχρι και την 16η μ.μ. ώρα της 29ης/11/2011.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που με την εμπειρία τους συνέβαλαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να φέρουμε σε πέρας ένα νέο καταστατικό λειτουργίας της Ομοσπονδίας, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες και νομικές προβλέψεις, παραμερίζοντας κάθε καταστατική στρέβλωση που δημιουργούσε τριβές και ανωμαλίες μέσα στη λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Για την Διοίκηση της ΠΟΣΣΕ
Ο Γεν। Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Αποστολόπουλος Βασίλης Τουμπανάκης Χρήστος

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η εφημερίδα μας πάει πιεστήριο...


Ιδού το πρωτοσέλιδο του νέου Τύπου. Με μεγάλο αφιέρωμα στο έκτακτο συνέδριο συνέδριο για την αλλαγή καταστατικού και με δύο εγκυκλίους του ΙΚΑ που αφορούν τους συναδέλφους και καλό θα είναι να τις έχουν υπόψιν τους.

Τις επόμενες μέρες θα τις δημοσιεύσουμε κι εδώ αναλυτικά. Το ζήτημα είναι να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τα δικαιώματά τους.

Η νέα εφημερίδα θα είναι κοντά σας την επόμενη εβδομάδα। Η τελευταία για το 2011. Το 2012 θα είμαστε κοντά σας με περισσότερη ενημέρωση...

  • Για να τη δείτε πρώτοι εσείς όπως θα κυκλοφορήσει τυπωμένη πατήστε ΕΔΩ.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Βάλαμε μπροστά τον νέο ΤΥΠΟ

Μετά το έκτακτο συνέδριο για την αλλαγή του καταστατικού στην Ομοσπονδία βάλαμε μπροστά την έκδοση του 385 φύλλο του ΤΥΠΟΥ που όχι με δική μας θέληση αλλά από ανάγκη, αφού επιμένουν τα ταχυδρομεία επιστρέφουμε σε μηνιαία βάση μέχρι νεωτέρας...

Είχαμε πει στο προηγούμενο φύλλο πως θέλοντας να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της έκδοσης αναγκαζόμαστε να πάμε στη διμηνιαία έκδοση. Αλλά λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο.

Όχι πως είχαμε πρόβλημα ύλης. Το αντίθετο. Συχνά αναγκαζόμαστε να αφήσουμε απέξω υλικό αφού ο χώρος των 4 σελίδων είναι περιορισμένος...

Ωστόσο το υλικό δουλεύτηκε, το κασέ φτιάχτηκε και ήδη η Πόπη η γραφίστρια που επιμελείται τεχνικά την εφημερίδα μας την έχει στα χέρια της και τη δουλεύει.

Από την εμπειρία μας όλη η διαδικασία δεν θα ξεπεράσει την εβδομάδα. Ύστερα η εφημερίδα θα πάρει το δρόμο της για το πιεστήριο, βιβλιοδεσία, ταχυδρομείο και... λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τις γιορτές θα είναι στα σπίτια των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα με μοναδικό στόχο και σκοπό να προωθήσει τις δράσεις της Ομοσπονδίας μας και να ενημερώσει τον καθένα από σας για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν...

Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο γιατί το αξίζετε και γιατί η διοίκηση της ΠΟΣΣΕ αγωνίζεται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Λίγη υπομονή χρειάζεται κι όλα γίνονται...